Minggu, 06 April 2025

Ayam Lemon Madu


Bahan-bahannya:
½ kilo ayam (dipotong kecil)
3 sudu besar kicap
2 sudu besar sos cili
2 biji lemon (ambil jus)
1 ½ sudu besar madu
1 sudu besar minyak sayuran
3 cm halia (dimayang halus)
3 ulas bawang putih (dicincang)
1 sudu besar tepung jagung
1 ¼ mentega
½ cawan susu cair
½ kiub ayam
Garam secukup rasa
Minyak menggoreng secukupnya

Cara menyediakannya:
1) Bersihkan ayam dan gaulkan dengan kicap, jus lemon, sedikit minyak sayuran serta madu, perapkan ½ jam.

2) Goreng ayam yg telah diperap tadi hingga garing. Tinggalkan sedikit minyak, tambahkan mentega. Tumiskan halia, bawang putih hingga naik baunya. Masukkan sos cili dan susu sejat. Biarkan mereneh dan masukkan garam secukup rasa.

3) Masukkan tepung jagung yg telah dibancuh dengan sedikit air. Apabila agak pekat sedikit, masukkan ayam yg telah digoreng. Kacaukan agar sama rata dan kuah sebati dengan ayam. Angkat dan hidangkan

Artikel Terkait:

Tidak ada komentar:

Random Recipes

  • Sate Madura
    Bahan:1. 500 gram daging ayam, potong dadu2. 150 gram lemak ayam potong dadu3. Tusuk satai secukupnyaPolesan:1. 4…
  • Empal Balado
    Bahan untuk daging olahan:     1/4 kg daging has (yang paling bagus dan empuk)     2…
  • Lumpia Basah
    Bahan untuk kulit: · Telur · Garam · Tepung terigu · Air Bahan untuk isi: · Udang · Taoge · Wortel ·…
  • Kare Tahu
    Bahan :     10 buah tahu     2 Lembar daun kol     5 batang…
  • Singkong Rempah
    Bahan Singkong Rempah : 30 gr kacang tolo 300 gr singkong parut 100 gr kelapa parut kasar 1 batang daun bawang, iris…

Jajanan Traditional

Dessert Recipes