Kue Tiaw Kuah Tuchu


bahan-bahan:
Kuetiaw - dibasuh dgn air sejuk dan toskan
Bawang putih, diketuk
Minyak untuk menumis
Sedikit taucu, dibasuh dan toskan
Air rebusan ayam secukupnya + sedikit tepung jagung
Garam, serbuk perasa dan sedikit gula
Udang besar, dibuang kulit dan dibelah belakang
Sayur kailan, dipotong nipis2 batangnya dan daunya sehelai-sehelai
Cili merah, dipotong serong memanjang


Hiasan:
Bawang goreng, daun bawang dan limau nipis


Cara Menyediakannya
1. Panaskan minyak, tumiskan bawang putih dan taucu. 

2. Kemudian masukkan udang dan batang kailan. Masukkan juga garam, gula dan serbuk perasa. 

3. Bila kailan telah lembut, masukkan air rebusan dan juga daun kailan. 

4. Bila kuah mendidih dan pekat, masukkan kuetiaw dan cili merah. Balik-balikkan sebentar dan angkat.

5. Taburkan bahan hiasan dan sedia untuk dihidangkan.

Tidak ada komentar:

Random Recipes

Jajanan Traditional

Dessert Recipes