Bahan-bahanya:
500 gm mee kuning dicelur
sedikit taugeh, dicelur
2 biji cili merah, dihiris
sedikit daun sup dan daun bawang
2 biji telur rebus, dibelah 4
4 biji limau kasturi, dibelah 2
Cara Menyediakannya:
1. Sendukkan mee ke dalam mangkuk.
2. Taburkan bahan hiasannya dan tuangkan kuah.
3. Hidangkan.
Kuahnya:
4 biji bawang putih, diketuk
1 senduk air asam jawa
Minyak untuk menumis
1 keping dada ayam, dihiris halus
150 gm udang basah, buang kulitnya
sedikit lada sulah
garam, gula dan serbuk perasa
4 helai kobis
2 batang sayur sawi
½ batang karot
sedikit bunga kobis
4 -5 mangkuk air rebusan ayam + 2 sudu besar tepung jagung
Cara Menyediakannya:
1. Panaskan minyak, tumiskan bawang putih.
2. kemudian masukkan garam dan gula serta serbuk perasa secukup rasa, diikuti dengan isi ayam dan udang dan juga sedikit lada sulah.
3. Masukkan air asam jawa. Kemudian masukkan sayur-sayuran dan akhir sekali air rebusan ayam yang telah dicampur dengan tepung jagung.
4. Bila sayur telah empuk dan kuahnya pekat sedikit, bolehlah diangkat. Hidangkan panas-panas.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar