Jumat, 11 April 2025

Acar Buah-Buahan


Bahan-bahanya
4 biji limau nipis/kasturi jeruk
10 biji belimbing buluh jeruk
20 biji cermai jeruk
5 biji mangga muda jeruk
1 cawan kismis
5 biji buah pala jeruk
1 mangkuk kecil halia jeruk
10 biji prune
250gm buah asam boi - warna merah
5 biji buah bidara jeruk
20 biji bawang merah, biar sebiji-sebiji
5 biji bawang putih, biar sebiji-sebiji
sedikit bijan goreng
1/2 botol kecil cuka putih
2 1/2 cawan gula
1 1/2 cawan cili kering yang telah siap dikisar
2 sudu serbuk ketumbar
1 sudu serbuk jintan manis
1 sudu serbuk jintan putih
sedikit bijan goreng
5 biji bawang merah dihiris
3 biji bawang putih, dihiris
1 cawan minyak untuk menumis

Cara membuat Acar Buah-Buahan :

1. Panaskan minyak, tumiskan bawang hiris hingga wangi. kemudian masukkan cili kisar. Bila cili garing, masukkan serbuk ketumbar, jintan manis dan jintan putih.


2. Bila telah wangi, masukkan gula dan cuka. bila gula telah larut dan pekat, masukkan buah-buahan serta bawang. Masaklah hingga pekat dan agak kering.

3. Akhir sekali, masukkan bijan goreng. Bolehlah diangkat dan dihidangkan.


Acar tahan disimpan selama dua minggu.

Artikel Terkait:

Tidak ada komentar:

Random Recipes

  • java Grog
    Bahan-bahan :Campuran Grog 2 sdm mentega (lunak) 1 c gula merah 1/4 sdt cengkeh giling 1/4 sdt…
  • Gulai Iga Sapi
    Bahan:500 gr daging sapi, potong-potong2 liter air250 gr kentang bulat kecil kupas dan biarkan utuh3 sdm minyak5 cm…
  • Kare Ikan Kakap
    Bahan-bahan:     500 gram ikan kakap, masing-masing potong 2 bagian     1 sdt air…
  • Abon Ikan Tenggiri
    Bahan:500 gram ikan tenggiri kukus, haluskan 100 gram santan kental, siap beli 1 batang serai, memarkan 2 cm…
  • Dadar Gulung Isi Panggang
    Bahan Kulit:100 g tepung beras 25 g tepung tapioka 1 btr telur ayam 200 ml santan 1/2 sdt garam 1 sdm minyak…

Jajanan Traditional

Dessert Recipes