Butter Prawn

Bahan-Bahan:

1 kg udang besar (teserah selara anda mau pakai udang apa ya,tapi bunda lebih suka mengunakan tiger prawn)-belah belakangnya jgn putus
1 sd teh garam

1 kg minyak untuk menggoreng

250 gm mentega tawar (unsalted butter)

6 pelepah daun kari (daun shj)
5 ulas bawang putih (cincang)

6 biji cili api (cincang)

8 biji kuning telur
250ml susu cair penuh krim

½ sd teh serbuk perasa

1 sd teh garam

1 sd teh sos ikan

¼ sd teh serbuk pati ayam

1 sd besar gula


Cara membuat Butter Prawn:

1) Perap udang yang telah dibersihkan dengan garam dan goreng dalam minyak panas selama 2 minit hingga bertukar warna. Toskan.

2) Pukul bersama kuning telur, dan susu bersama serbuk pati ayam hingga kembang. Panaskan kuali masukkan mentega dan biarkan cair perlahan-lahan. Tumis bawang putih hingga kuning dan masukkan cili api, kacau sebentar.

3) Masukkan bancuhan telur dan kacau hingga mula pekat, masukkan daun kari, sos ikan, udang goreng, gula, garam dan serbuk perasa.

4) Kacau hingga bersarang dan garing. Tuang ke tapis dan biarkan mentega sejat sebentar. Alihkan ke pinggan dan hidangkan.

Tidak ada komentar:

Random Recipes

Jajanan Traditional

Dessert Recipes