Rabu, 09 April 2025

Butter Prawn

Bahan-Bahan:

1 kg udang besar (teserah selara anda mau pakai udang apa ya,tapi bunda lebih suka mengunakan tiger prawn)-belah belakangnya jgn putus
1 sd teh garam

1 kg minyak untuk menggoreng

250 gm mentega tawar (unsalted butter)

6 pelepah daun kari (daun shj)

5 ulas bawang putih (cincang)
6 biji cili api (cincang)

8 biji kuning telur
250ml susu cair penuh krim

½ sd teh serbuk perasa

1 sd teh garam

1 sd teh sos ikan

¼ sd teh serbuk pati ayam

1 sd besar gula


Cara membuat Butter Prawn:

1) Perap udang yang telah dibersihkan dengan garam dan goreng dalam minyak panas selama 2 minit hingga bertukar warna. Toskan.

2) Pukul bersama kuning telur, dan susu bersama serbuk pati ayam hingga kembang. Panaskan kuali masukkan mentega dan biarkan cair perlahan-lahan. Tumis bawang putih hingga kuning dan masukkan cili api, kacau sebentar.

3) Masukkan bancuhan telur dan kacau hingga mula pekat, masukkan daun kari, sos ikan, udang goreng, gula, garam dan serbuk perasa.

4) Kacau hingga bersarang dan garing. Tuang ke tapis dan biarkan mentega sejat sebentar. Alihkan ke pinggan dan hidangkan.

Artikel Terkait:

Tidak ada komentar:

Random Recipes

  • Soto Semarang
    Bahan :500 gr ayam, rebus hingga lunak, ambil dagingnya, suwir-suwir50 gr soun kering, rendam air hangat hingga lunak,…
  • Almond Marroline Cookies
    Bahan: Bahan: 500 g mentega tawar 400 g gula bubuk 1 sdt lmond extract 700 g tepung terigu 200 g (7 butir)…
  • Vanilla Ice Cream
    Bahan :100 gr gula pasir 4 btr kuning telur 250 gr susu segar 250 gr krim segar 30 gr pasta es krim…
  • Nasi Jagung Gurih
     Bahan Nasi Jagung Gurih : 1 bonggol jagung manis rebus, pipil bijinya2 butir telur, kocok sebentar100 gram…
  • Spaghetti Saus Mustard
    Bahan : 125 g spaghetti kering, rebus hingga lunak75 g buncis muda, potong dua, blansir2 sdm mayones botolan1 sdm keju…

Jajanan Traditional

Dessert Recipes